Το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημιούργησε ένα εξειδικευμένο Μουσικό Τμήμα. Το Μουσικό Τμήμα συνεργάζεται με το ΩΔΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ του οποίου ιδρύτρια είναι η κ. Νεκταρία Κασιώτη. Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν το Κολλέγιο στην ίδρυση του Μουσικού τμήματος είναι:

 

  •  Να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν συστηματικά ένα όργανο εντός του Κολλεγίου, επιλέγοντας μεταξύ 15 οργάνων, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να μειώσουν ή και να εξαλείψουν εντελώς την ανάγκη για εξωσχολικές μουσικές δραστηριότητες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο πτυχίο μουσικού οργάνου στο τέλος των σπουδών του, δίνοντας κάθε έτος αναγνωρισμένες εξετάσεις.
  • Να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης μουσικής εκπαίδευσης αφού το πρόγραμμα των σπουδών του Μουσικού Τμήματος βασίζεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Δυνατότητα συμμετοχής στο Μουσικό Τμήμα

Δυνατότητα συμμετοχής στο Μουσικό Τμήμα του Κολλεγίου έχουν όλα τα παιδιά ανεξάρτητα με το αν φοιτούν στο ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ ή όχι. Για να εγγραφούν στο Μουσικό Τμήμα μαθητές που δεν φοιτούν στο Κολλέγιο απαιτείται η σύσταση από έναν γονέα μαθητή του Κολλεγίου.

 

Σχολές

Στο Μουσικό Τμήμα του Κολλεγίου λειτουργούν οι παρακάτω σχολές από τις οποίες οι μαθητές θα μπορούν, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο ωδείο, να λάβουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος μέχρι την Β΄ Λυκείου (ανάλογα με το μουσικό όργανο και τις δεξιότητες του μαθητή):

 

ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΛΑЇΚΗΣ ΚΑΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ

 Πιάνο

Βιολί

Βιόλα

Κιθάρα

Φλάουτο

Κλαρινέτο

Εκκλησιαστικό όργανο

Αρμόνιο Σαξόφωνο

 Ηλεκτρική κιθάρα

 Μπάσο

Ντραμς

Πλήκτρα

Ελαφρό τραγούδι

Λύρα

Μπουζούκι

Θεωρία και Σολφέζ

(1ο έτος)

 

Θεωρία και Σολφέζ

(2ο έτος)


 

 Επίπεδα

Τα επίπεδα σπουδών στα μουσικά όργανα είναι: Προκαταρκτική (από 1 έως 5 χρόνια), Κατωτέρα (από 1 έως 6 χρόνια), Μέση (από 1 έως 6 χρόνια), Ανωτέρα (από 1 έως 6 χρόνια), ανάλογα πάντα με το μουσικό όργανο.

 

Διάρκεια μαθημάτων

Τα μαθήματα διδάσκονται δύο φορές την εβδομάδα: Οι μαθητές στο πιάνο, την κιθάρα, το εκκλησιαστικό όργανο, και το αρμόνιο μπορούν να επιλέξουν τα μαθήματα τους να είναι διάρκειας 25 ή 45 λεπτών. Τα μαθήματα στο βιολί, το φλάουτο, το κλαρινέτο, την ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο, τα ντραμς, τη λύρα και το μπουζούκι έχουν διάρκεια 25 λεπτών. Τα υποχρεωτικά θεωρητικά (θεωρία και σολφέζ) διδάσκονται 1 φορά την εβδομάδα με μάθημα διάρκειας 60 λεπτών.