24/02/2014
ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΥΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ.


Οι άνθρωποι πάντα κοιτούσαν με θαυμασμό τον ουρανό, ζητώντας ελπίδα, γνώση και έμπνευση. Πριν από χιλιάδες χρόνια και μέχρι σήμερα ψάχνουν εκεί το θεό τους, την αρχή του χρόνου και του Σύμπαντος, όλες τις απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν και που βρίσκονται πέρα από τα όρια της (εκάστοτε) ανθρώπινης λογικής. Οι πρώτοι αστρονόμοι έδωσαν τα ονόματα των θεών τους στα λαμπρότερα ουράνια σώματα που διέκριναν στον ουρανό τους και μετέφεραν την γήινη μυθολογία τους στους σχηματισμούς των άστρων στο ουράνιο στερέωμα στους αστερισμούς.

Τα νέα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια έδωσαν διαστάσεις, χρώμα και ταυτότητα σε ουράνια αντικείμενα που για αιώνες νομίζονταν φωτεινά σημεία, μυστήρια που σηματοδοτούσαν ένα ακατανόητο Σύμπαν. Στις μέρες μας δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να διερευνήσουμε αν υπάρχουν και άλλοι κατοικήσιμοι κόσμοι πέρα από τον δικό μας! Πως όμως μπορούμε να πιθανολογήσουμε για την ύπαρξη ευφυούς ζωής και αλλού στο Σύμπαν;
Περιπλανηθείτε μαζί μας στο νυκτερινό ουρανό για να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μυστικά του. Μαζί θα εισχωρήσουμε στα άδυτα του Σύμπαντος για να κατανοήσουμε τις εκπληκτικές εικόνες του θαυμαστού κόσμου που μας περιβάλλει.

Η Σχολή Αστρονομίας διαρθρώνεται γύρω από:
(α) μια σειρά μαθημάτων κορμού γενικής γνώσης που απευθύνονται σε όλους,
(β) εργαστήρια για όσους τολμηρούς θέλουν να δοκιμάσουν πρακτικά τις γνώσεις τους
(γ) εξειδικευμένα μαθήματα επιλογής αστροπαρατήρησης & αστροφωτογραφίας για τους πραγματικούς λάτρεις της αστρονομίας

Επίσης θα οργανωθούν Βραδιές Κοινού με προσκεκλημένους ομιλητές επιφανείς επιστήμονες και Βραδιές Αστρο-Παρατήρησης με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Εύδημος, που φιλοξενείται στο χώρο του Κολλεγίου Ρόδου.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Ο πλήρης κύκλος μαθημάτων, περιλαμβάνει 40 διδακτικές ώρες, διαχωρισμένες σε 10 εβδομάδες, από τις 22/03 ως τις 07/06 2014. Είναι δυνατή η συμμετοχή σε ολόκληρο τον κύκλο ή σε επί μέρους ενότητες/μαθήματα.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ελένη Χατζηχρήστου: Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Leiden, Επιστημονική Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ρόδου.
Γιάννης Φόστερ: Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΕ του Κολλεγίου Ρόδου.
Στράτος Κουφός: Ιδρυτής του πρώτου Ερασιτεχνικού Αστεροσκοπείου της Ρόδου «Εύδημος», Ερασιτέχνης Αστρονόμος και Αστροφωτογράφος.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Η Σχολή Αστρονομίας απευθύνεται σε όλους όσοι θαυμάζουν τον ουρανό, αναρωτιούνται για τη γέννηση και την μελλοντική τύχη του Σύμπαντος, ή εικάζουν την πιθανή ύπαρξη ζωής αλλού στο Σύμπαν. Απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ενήλικες. Σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρότερη γνώση αστρονομίας, αλλά και σε εκείνους που η αστρονομία είναι το χόμπυ τους, που θέλουν να μάθουν να κοιτάζουν τον ουρανό, ερασιτέχνες αστρονόμους και αστρο-φωτογράφους.

ΚΟΣΤΟΣ:
Πλήρης κύκλος μαθημάτων (40 διδακτικές ώρες): 250 €
Κόστος ανά ενότητα (4 διδακτικές ώρες): 35 ευρώ
Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι σημειώσεις των μαθημάτων και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Για πληροφορίες και εγγραφές: echatz@rodos-college.gr 22410-87747 (εσωτ. 103) .