04/02/2013
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.


Το iPad αλλάζει το ελληνικό σχολείο

Η έννοια της εισόδου της τεχνολογίας στα σχολεία μέχρι τώρα ήταν συνυφασμένη κατά κύριο λόγο με τη χρήση προϊόντων όπως είναι ο διαδραστικός πίνακας ή ενδεχομένως ένας μικρός φορητός υπολογιστής, περιορισμένων δυνατοτήτων. Όμως, η έλευση προσωπικών, φορητών και ελαφριών συσκευών όπως είναι, κατά κύριο λόγο προς το παρόν, το iPad της Apple, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο διδασκαλίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Σε μία πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η iSquare, επίσημος διανομέας των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τη χρήση του iPad στο εκπαιδευτικό σύστημα, μία από τις βασικές απόψεις που εκφράστηκαν είναι πως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο διδασκαλίας με τις σειρές θρανίων που ουσιαστικά δημιουργήθηκαν με βάση τις ανάγκες της βιομηχανικής επανάστασης τον 18ο αιώνα και να περάσουμε πλέον σε ένα μοντέλο πολύ πιο προσωποποιημένης διδασκαλίας. Ο στόχος πρέπει να είναι πλέον να αποκτήσουν τα παιδιά τις δεξιότητες εκείνες που θα τους είναι απαραίτητες τα επόμενα χρόνια και στις οποίες περιλαμβάνεται η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η δυνατότητα χρήσης των νέων μέσων αλλά και η ικανότητα λειτουργίας σε ομάδες συνεργασίας. «Ουσιαστικά, χρειαζόμαστε να περάσουμε σε ένα μοντέλο εξατομικευμένης διδασκαλίας που να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε μαθητή μέσα σε μία τάξη».

Ελλάδα
Προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό απαιτούνται μία σειρά από προϋποθέσεις. Μία από τις πρώτες είναι η ύπαρξη των απαραίτητων συσκευών και μία τέτοια είναι το Apple iPad, το οποίο αρχίζει να χρησιμοποιείται ακόμη και στην Ελλάδα σε σχολικές τάξεις. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας τέσσερα σχολεία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το iPad και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της που μίλησαν στην ημερίδα της iSquare τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Ειδικότερα, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα έχουν προμηθεύσει τους μαθητές της Δ’ Δημοτικού με ένα iPad και σταδιακά θα το επεκτείνουν και σε άλλες τάξεις, στα Εκπαιδευτήρια Πλάτων, η συσκευή της Apple χρησιμοποιείται στο Γυμνάσιο, ενώ στο Κολλέγιο Ρόδου το iPad χρησιμοποιείται ακόμη και στο νηπιαγωγείο! Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι πάντως η περίπτωση του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου iPad χρησιμοποιείται εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.Όλοι οι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι με τη χρήση μίας συσκευής όπως το iPad, το μάθημα γίνεται καλύτερο, οι μαθητές προσέχουν περισσότερο και εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία, ενώ γίνονται και περισσότερο δημιουργικοί. Μάλιστα, αναφέρθηκαν αρκετές περιπτώσεις όπου οι μαθητές ήταν εκείνοι που δημιουργούσαν περιεχόμενο.

Ψηφιακά βιβλία
Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των iPads είναι το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο. Όπως αναφέρθηκε, τα τέσσερα ελληνικά σχολεία που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν tablets έχουν ψηφιοποιήσει αρκετό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η συσκευή όσον αφορά στην αναπαραγωγή video και ήχου. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι το iPad χρησιμοποιείται και για άλλα καθήκοντα του δασκάλου, όπως είναι, για παράδειγμα, το απουσιολόγιο. Μάλιστα, οι δάσκαλοι στο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο έχουν δημιουργήσει μία εντυπωσιακή εφαρμογή όπου οι μαθητές μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή για κάθε μάθημα τι υποχρεώσεις έχουν, όπως και να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον υλικό.

Ευρεία χρήση
Πάντως, προς το παρόν, τα τέσσερα ελληνικά σχολεία δεν έχουν επεκτείνει σε όλο το σχολείο τη χρήση των tablets όπως έχει γίνει στο εξωτερικό. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η περίπτωση της Ακαδημίας Λόνγκφιλντ, ένα δημόσιο σχολείο στη βόρεια Αγγλία, όπου και οι 1.000 μαθητές απέκτησαν από ένα iPad και η βελτίωση στο επίπεδο της διδασκαλίας είναι εντυπωσιακή, ενώ υπήρξε και εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, τα παιδιά ήταν περισσότερο ενεργά στο μάθημα, ενώ από την άλλη πλευρά ήταν πιο ήσυχα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από και προς το σχολείο μέσα στα σχολικά λεωφορεία!
imacillin granulat imacillin hvor mange dage imacillin innhold