17/03/2011
Περιηγήσεις στην Μεσαιωνική Πόλη


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ρόδου

 Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και δυστυχώς αποδεκτό από τους περισσότερους κατοίκους της πόλης ότι η πλειοψηφία των Ροδίων δεν γνωρίζει παρά ελάχιστα για την ιστορία και τα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας και κατά συνέπεια η οικονομική ευημερία μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη αυτού του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 Οι λόγοι πολλοί, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτήν την αδιαφορία απέναντι στον τόπο μας.

 Οι ώρες οι οποίες διατίθενται από τα σχολικά προγράμματα για επισκέψεις στην Μεσαιωνική Πόλη είναι ελάχιστες και συνήθως χωρίς συνέπεια και προγραμματισμό με αποτέλεσμα οι μαθητές να περιορίζονται μόνο σε μία επίσκεψη στο Μουσείο ή το Καστέλλο.

 Οι όσες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν καρποφόρησαν είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους αποδέκτες.

 Ο σκόρος της λησμονιάς και η αδιαφορία αρχίζουν να σκεπάζουν με τη δική τους σκόνη μνημεία και ονόματα, οι περισσότεροι κάτοικοι πλέον δεν μπορούν ούτε καν να ονοματίσουν τις πύλες της Μεσαιωνικής Πόλης.

 Πόσο μάλλον να γνωρίζουν τα ονόματα εκκλησιών και μνημείων.

 Απέναντι σε αυτή την παρατεταμένη ιστορική ανομβρία το Κολλέγιο Ρόδου αποφάσισε να αντιδράσει μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα επισκέψεων "Γνωρίζω τον τόπο μου"

Περιηγήσεις στη Μεσαιωνική Πόλη
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια προηγούμενων δράσεων του Κολλεγίου, οι οποίες ξεκίνησαν προ εξαετίας
 
 Οι Περιηγήσεις δεν απευθύνονται μόνο στους μαθητές και μαθήτριες αλλά και στους γονείς τους.

 Σκοπός τους δεν είναι να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή μόνο με την Ιστορία αλλά να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν γύρω από μία σειρά ζητημάτων όπως η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και η διαχείριση τους, τα οικιστικά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα των προστατευόμενων οικισμών.

 Οι Περιηγήσεις ξεκίνησαν αρχικά για τους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου όμως η ζήτηση του προγράμματος οδήγησε τους υπεύθυνους του Κολλεγίου Ρόδου να επεκτείνουν το πρόγραμμα και στους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Δημοτικού.

 Την Πέμπτη 17 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Τάφρο της Μεσαιωνικής πόλης και να μάθουν για την ιστορική διάταξη των τειχών, την αμυντική αρχιτεκτονική, την στρατηγική μίας μεσαιωνικής πολιορκίας, την πολεμική τέχνη, τις ζώνες ευθύνης των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου, τα εραλδικά σύμβολα στα τείχη, τις πολιορκίες της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και την ιστορία της ελληνίδας ηρωΐδος Αναστασίας.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών πρώτων τάξεων ακολούθησαν τη διαδρομή μέχρι το ύψος του της πύλης του Αγίου Φραγκίσκου ενώ οι υπόλοιπες τρεις τάξεις συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι την πύλη Ντ΄ Αμπουάζ.
 
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη περιήγηση μετά τον εορτασμό του Πάσχα